Co zrobić na obiad dla rodziny w listopadzie?

Przepisy są dostosowane do potrzeb typowej czteroosobowej rodziny (2+2).
Kurkowa uczta z makaronem i pomidorami
⌛ Czas przygotowania: ok. 15min
Składniki: | 1 porcja dostarcza: |
|
|
📋 Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Następnie umyj i osusz kurki, krojąc większe na pół. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj pokrojony czosnek i świeży tymianek, smaż przez 1 minutę. W kolejnym kroku dodaj mięso pokrojone w kostkę i podsmażaj. Następnie wrzuć kurki i smaż 1-2 minuty na najwyższym ogniu bez mieszania. Kiedy grzyby zaczną puszczać wodę, dorzuć pokrojone pomidory i smaż około 2-3 minut, mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj parmezan i ugotowany makaron, dokładnie mieszaj. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
Pieczone danie z mięsem, mozzarellą, warzywami i ziemniakami
⌛ Czas przygotowania: ok. 10min + (30 min w piekarniku)
Składniki: | 1 porcja dostarcza: |
|
|
📋 Przygotowanie:
Pokrój mięso na cienkie filety, a następnie przypraw je i posmaruj pesto. Obierz ziemniaki i pokrój je w talarki. Pokrój mozzarellę i pomidora na cienkie plastry.
Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, a następnie warstwowo ułóż plastry mozzarelli i pomidora. Resztę naczynia wypełnij różyczkami brokuła i pokrojonymi ziemniaczkami. Całość posyp przyprawami.
Piecz w piekarniku przez 25-35 minut w temperaturze 200 stopni.
Kurczak w sosie Orzechowym z warzywami
⌛ Czas przygotowania: ok. 20min
Składniki: | 1 porcja dostarcza: |
|
|
📋 Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę i przypraw solą oraz pieprzem. Również warzywa pokrój w drobną kostkę. Przygotuj sos, mieszając oliwę, miód, sos sojowy i masło orzechowe.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj mięso i cebulę. Smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw i po krótkim czasie wlej sos. Całość dusz na patelni jeszcze kilka minut. Gotowe danie podaj z ugotowanym ryżem. Udekoruj natką pietruszki.
Warzywny Gulasz z Soczewicą
⌛ Czas przygotowania: ok. 40min
Składniki: | 1 porcja dostarcza: |
|
|
📋 Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę i paprykę. Po 5 minutach dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalej bulionem lub wodą i dopraw. Gotuj pod przykryciem aż ziemniaki staną się miękkie, co zajmie około 20-30 minut.
Pod koniec gotowania dodaj soczewicę i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw danie solą i pieprzem. Na koniec posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
Szybki kurczak w sosie miodowo-musztardowym
⌛ Czas przygotowania: ok. 15min
Składniki: | 1 porcja dostarcza: |
|
|
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Pokrój mięso w kostkę i wymieszaj z przyprawami.
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mięso. Podlej minimalnie wodą. Ugotuj brokuł i dodaj go na patelnię. Przygotuj sos, mieszając jogurt z musztardą i natką pietruszki. Pod koniec smażenia dodaj sos na patelnię, wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Lista zakupów
Produkty zbożowe:
560 g Makaron pełnoziarnisty (280 x gram, 4 x szklanka)
200 g Ryż parboiled
Tłuszcze i oleje:
20 g Olej rzepakowy (4 x łyżeczka)
80 g Oliwa z oliwek (8 x łyżeczka, 4 x łyżka)
Mięso:
600 g Pierś z indyka
1200 g Pierś z kurczaka
Nabiał i produkty jajeczne:
400 g Jogurt naturalny
250 g Ser mozzarella light (2 x sztuka)
48 g Ser parmezan tarty (6 x łyżka)
Inne:
960 g Bulion warzywny (4 x szklanka)
384 g Kurki (6.4 x garść)
32 g Miód (4 x łyżeczka)
80 g Pesto (8 x łyżka)
400 g Pieczarki
Warzywa:
1300 g Brokuł (28 x różyczka, 600 x gram)
600 g Cebula (6 x sztuka)
600 g Cukinia (2 x sztuka)
56 g Czosnek (8 x ząbek, 2 x łyżeczka)
72 g Natka pietruszki (12 x łyżeczka)
460 g Papryka czerwona (2 x sztuka)
800 g Papryka żółta (4 x sztuka)
1530 g Pomidor (9 x sztuka)
240 g Soczewica (16 x łyżka)
1050 g Ziemniak (14 x sztuka)
Przyprawy i zioła:
32 g Czosnek mielony (4 x łyżeczka)
10 g Kminek (2 x łyżeczka)
1.2 g Liść laurowy (4 x sztuka)
80 g Musztarda (8 x łyżeczka)
8 g Oregano suszone (2 x łyżka)
8 g Papryka słodka w proszku (2 x łyżeczka)
9 g Pieprz czarny (28 x szczypta)
20 g Sos sojowy ciemny (4 x łyżeczka)
4.2 g Sól (14 x szczypta)
2.4 g Tymianek suszony (8 x szczypta)
1.2 g Ziele angielskie (4 x szczypta)
Przeczytaj także: