• Blog
  • Co zrobić na obiad dla rodziny w listopadzie?

Co zrobić na obiad dla rodziny w listopadzie?

mgr inż. Marta Wiśniewska
2023-11-01
Wraz z nadejściem listopada, przechodzimy z października w pełni jesienne obowiązki. Dni stają się coraz krótsze, a tempo życia nadal pozostaje intensywne, szczególnie przed zbliżającymi się świętami. W miarę jak sezon urlopowy staje się wspomnieniem, ważne jest, aby zapewnić sobie i swojej rodzinie zdrowe, smaczne posiłki, które można przygotować szybko i bez zbędnego stresu. Dlatego też, w dzisiejszym artykule, jak co miesiąc prezentuję Wam serię przepisów na błyskawiczne obiady, idealne na listopad, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem jesieni bez konieczności poświęcania zbyt dużo czasu w kuchni.

Przepisy są dostosowane do potrzeb typowej czteroosobowej rodziny (2+2).

Kurkowa uczta z makaronem i pomidorami

⌛ Czas przygotowania: ok. 15min

Składniki:1 porcja dostarcza:

 

  • 280 g Makaron pełnoziarnisty
  • 20 g Oliwy z oliwek (4 x łyżeczka)
  • 2.4 g Tymianku suszonego (8 x szczypta)
  • 20 g Czosnku (4 x ząbek)
  • 360 g Kurki
  • 1020 g Pomidory (6 x sztuka)
  • 48 g Seru parmezan tartego (6 x łyżka)
  • 400 g Piersi z kurczaka
  • 3.6 g Pieprz (1 x łyżeczka)
  • 1 g Sól (3 x szczypta)

 

  • 543 kcal 
  • 40g białka
  • 14g tłuszczu
  • 69g węglowodanów 

 

 

 

 

📋 Przygotowanie: 
Ugotuj makaron al dente. Następnie umyj i osusz kurki, krojąc większe na pół. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj pokrojony czosnek i świeży tymianek, smaż przez 1 minutę. W kolejnym kroku dodaj mięso pokrojone w kostkę i podsmażaj. Następnie wrzuć kurki i smaż 1-2 minuty na najwyższym ogniu bez mieszania. Kiedy grzyby zaczną puszczać wodę, dorzuć pokrojone pomidory i smaż około 2-3 minut, mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj parmezan i ugotowany makaron, dokładnie mieszaj. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem do smaku.

Pieczone danie z mięsem, mozzarellą, warzywami i ziemniakami

⌛ Czas przygotowania: ok. 10min + (30 min w piekarniku)  

Składniki:1 porcja dostarcza: 
  • 80 g Pesto (8 x łyżka)
  • 600 g Piersi z indyka
  • 500 g Ser mozzarella light (2 x sztuka)
  • 680 g Pomidory (4 x sztuka)
  • 700 g Brokuły (28 x różyczka)
  • 2.4 g Pieprz czarny (8 x szczypta)
  • 16 g Czosnek (2 x łyżeczka)
  • 600 g Ziemniaki (8 x sztuka)
  • 546 kcal 
  • 65g białka
  • 12g tłuszczu
  • 50g węglowodanów  

 

 

 

📋 Przygotowanie: 

Pokrój mięso na cienkie filety, a następnie przypraw je i posmaruj pesto. Obierz ziemniaki i pokrój je w talarki. Pokrój mozzarellę i pomidora na cienkie plastry.

Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, a następnie warstwowo ułóż plastry mozzarelli i pomidora. Resztę naczynia wypełnij różyczkami brokuła i pokrojonymi ziemniaczkami. Całość posyp przyprawami.

Piecz w piekarniku przez 25-35 minut w temperaturze 200 stopni.

Kurczak w sosie Orzechowym z warzywami

⌛ Czas przygotowania: ok. 20min

Składniki:1 porcja dostarcza:
  • 400 g Pierś z kurczaka
  • 400 g Papryka żółta (2 x sztuka)
  • 32 g Miód (4 x łyżeczka)
  • 20 g Sos sojowy ciemny (4 x łyżeczka)
  • 12 g Sok z cytryny (4 x łyżeczka)
  • 24 g Natka pietruszki (4 x łyżeczka)
  • 20 g Oliwa z oliwek (4 x łyżeczka)
  • 0.6 g Sól (2 x szczypta)
  • 600 g Cukinia (2 x sztuka)
  • 200 g Cebula (2 x sztuka)
  • 40 g Masło orzechowe (4 x łyżeczka)
  • 20 g Olej rzepakowy (4 x łyżeczka)
  • 200 g Ryż parboiled
  • 563
  •  kcal 
  • 35g białka
  • 19g tłuszczu
  • 65g węglowodanów ó

 

 

 

 

 

📋 Przygotowanie:

Pokrój mięso w kostkę i przypraw solą oraz pieprzem. Również warzywa pokrój w drobną kostkę. Przygotuj sos, mieszając oliwę, miód, sos sojowy i masło orzechowe.

Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj mięso i cebulę. Smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw i po krótkim czasie wlej sos. Całość dusz na patelni jeszcze kilka minut. Gotowe danie podaj z ugotowanym ryżem. Udekoruj natką pietruszki.

Warzywny Gulasz z Soczewicą

⌛ Czas przygotowania: ok. 40min

Składniki:1 porcja dostarcza: 
  • 400 g Pieczarki
  • 200 g Cebula (2 x sztuka)
  • 400 g Papryka żółta (2 x sztuka)
  • 460 g Papryka czerwona (2 x sztuka)
  • 450 g Ziemniak (6 x sztuka)
  • 960 g Bulion warzywny (4 x szklanka)
  • 24 g Natka pietruszki (4 x łyżeczka)
  • 40 g Oliwa z oliwek (4 x łyżka)
  • 20 g Czosnek (4 x ząbek)
  • 8 g Papryka słodka w proszku (2 x łyżeczka)
  • 10 g Kminek (2 x łyżeczka)
  • 1.2 g Liść laurowy (4 x sztuka)
  • 1.2 g Ziele angielskie (4 x szczypta)
  • 1.2 g Sól (4 x szczypta)
  • 2.388 g Pieprz czarny (7.96 x szczypta)
  • 240 g Soczewica (16 x łyżka)
  • 530 kcal 
  • 24g białka
  • 12g tłuszczu
  • 87g węglowodanów

 

 

 

 

 

 

 

 

📋 Przygotowanie: 

Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę i paprykę. Po 5 minutach dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalej bulionem lub wodą i dopraw. Gotuj pod przykryciem aż ziemniaki staną się miękkie, co zajmie około 20-30 minut.

Pod koniec gotowania dodaj soczewicę i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw danie solą i pieprzem. Na koniec posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Szybki kurczak w sosie miodowo-musztardowym

⌛ Czas przygotowania: ok. 15min

Składniki: 1 porcja dostarcza: 
  • 400 g Pierś z kurczaka
  • 280 g Makaron pełnoziarnisty (4 x szklanka)
  • 32 g Czosnek mielony (4 x łyżeczka)
  • 8 g Oregano suszone (2 x łyżka)
  • 1.2 g Sól (4 x szczypta)
  • 200 g Cebula (2 x sztuka)
  • 400 g Jogurt naturalny (400 x gram)
  • 80 g Musztarda (8 x łyżeczka)
  • 24 g Natka pietruszki (4 x łyżeczka)
  • 600 g Brokuł (600 x gram)
  • 545 kcal 
  • 43g białka
  • 9g tłuszczu
  • 79g węglowodanów 

 

 

 

 

Przygotowanie: 

Ugotuj makaron. Pokrój mięso w kostkę i wymieszaj z przyprawami.

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mięso. Podlej minimalnie wodą. Ugotuj brokuł i dodaj go na patelnię. Przygotuj sos, mieszając jogurt z musztardą i natką pietruszki. Pod koniec smażenia dodaj sos na patelnię, wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Lista zakupów

Produkty zbożowe:
560 g Makaron pełnoziarnisty (280 x gram, 4 x szklanka)
200 g Ryż parboiled

Tłuszcze i oleje:
20 g Olej rzepakowy (4 x łyżeczka)
80 g Oliwa z oliwek (8 x łyżeczka, 4 x łyżka)

Mięso:
600 g Pierś z indyka
1200 g Pierś z kurczaka

Nabiał i produkty jajeczne:
400 g Jogurt naturalny
250 g Ser mozzarella light (2 x sztuka)
48 g Ser parmezan tarty (6 x łyżka)

Inne:
960 g Bulion warzywny (4 x szklanka)
384 g Kurki (6.4 x garść)
32 g Miód (4 x łyżeczka)
80 g Pesto (8 x łyżka)
400 g Pieczarki

Warzywa:
1300 g Brokuł (28 x różyczka, 600 x gram)
600 g Cebula (6 x sztuka)
600 g Cukinia (2 x sztuka)
56 g Czosnek (8 x ząbek, 2 x łyżeczka)
72 g Natka pietruszki (12 x łyżeczka)
460 g Papryka czerwona (2 x sztuka)
800 g Papryka żółta (4 x sztuka)
1530 g Pomidor (9 x sztuka)
240 g Soczewica (16 x łyżka)
1050 g Ziemniak (14 x sztuka)

Przyprawy i zioła:
32 g Czosnek mielony (4 x łyżeczka)
10 g Kminek (2 x łyżeczka)
1.2 g Liść laurowy (4 x sztuka)
80 g Musztarda (8 x łyżeczka)
8 g Oregano suszone (2 x łyżka)
8 g Papryka słodka w proszku (2 x łyżeczka)
9  g Pieprz czarny (28 x szczypta)
20 g Sos sojowy ciemny (4 x łyżeczka)
4.2 g Sól (14 x szczypta)
2.4 g Tymianek suszony (8 x szczypta)
1.2 g Ziele angielskie (4 x szczypta)

Przeczytaj także: 

System rezerwacji dostarczony przez

Mente S.A.

Plac Zwycięstwa 2

90-312 Łódź

NIP 7282875373

kontakt@fajnyczas.pl

+48 798 217 658

Partner płatności
Przelewy24 logo
2023 Mente S.A.